Aktuality

Ani v roku 2021 nebola systémová podpora chovu hydiny

Zatiaľ čo väčšina krajín EÚ štedro čerpá podpory určené na chov hydiny, na Slovensku systémová podpora stále chýba.

09. 01. 2022 - 17:03

Rok 2022 bude rokom rastu výrobných nákladov

Nie príliš optimistický sa pozerajú na rok 2022 chovatelia a spracovatelia hydiny. V konečnom dôsledku sa to prejaví na ďalšom poklese sebestačnosti a masívnom dovoze hydiny zo zahraničia.

04. 01. 2022 - 18:58

Drahá výroba, nízke odbytové ceny

Súčasná situácia nie je dobrá a lepšia nie je ani perspektíva - odznelo na tlačovej besede ÚHS k problematike výroby vajec. Informovali Daniel Molnár z ÚHS a Ladislav Birčák z Novogalu.

23. 11. 2021 - 11:41

Pandémia zrušila seminár hydinárov

Tradičný medzinárodný seminár Únie hydinárov Slovenska sa neuskutoční ani v tomto roku.

04. 11. 2021 - 17:20

Tony dovezenej hydiny s nebezpečnou baktériou sa zjedli

Počas októbra bol do krajiny päťkrát importovaný tovar so salmonelou. Spolu išlo o 9 500 kilogramov. Opakovane ide najmä o hydinové mäso.

26. 10. 2021 - 13:42

Vyše 20% jatočnej hydiny išlo von

V roku 2020 sa z vyprodukovanej živej jatočnej hydiny vyviezlo do cudziny na zahraničné bitúnky 11 miliónov kusov, čo predstavuje 22 % produkcie v SR. Dôvodom sú z roka na rok rastúce dovozy hydinového mäsa na Slovensko.

18. 10. 2021 - 09:37

Terajšie odbytové ceny sú neudržateľné

Rastúce ceny kŕmnych zmesí, energií, pohonných látok, ceny práce, protipandemické opatrenia a ďalšie náklady enormne zasahujú chovateľov a spracovateľov hydiny. Aký to môže mať na nich dopad, o tom informovali novinárov.

28. 09. 2021 - 07:50

Ing. Jozef Öszi od nás navždy odišiel

Slovenské agropotravinárstvo zasiahla smutná správa. Vo veku 67 rokov zomrel úspešný podnikateľ a manažér, ktorý sa výrazne presadil aj v hydinárskom odvetví - Ing. Jozef Öszi.

25. 08. 2021 - 18:34

Falšovanie označovania krajín pôvodu

Škandál s označovaním pôvodu hydinového mäsa, ktoré sa dostalo do obchodnej siete, odhalili potravinoví inšpektori.Ide o tzv. prebaľovačov, ktorí čoraz viac ovplyvňujú slovenský trh s hydinovám mäsom.

15. 07. 2021 - 18:01

Je nevyhnutné vyčleniť prostriedky na podporu potravinárstva

Únia hydinárov Slovenska už dlhodobo upozorňuje na kritickú situáciu v chove a spracovaní hydiny v SR. Hydinári preto očakávajú investičnú podporu zo zdrojov EÚ, ktorá by v konečnom dôsledku mala prispieť k zvýšeniu konkurencieschopnosti.

08. 04. 2021 - 15:19

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.