Aktuality

Bilancovanie i pomenovanie nových úloh

V Nitre sa uskutočnilo Valné zhromaždenie Únie hydinárov Slovenska, na ktorom popri bilancovaní uplynulého obdobia hovorili hydinári o problémoch, ktoré ich už roky sprevádzajú, ale aj o možnostiach, ako zvyšovať sebestačnosť vo výrobe hydiny a konzumných slepačích vajec.

15. 05. 2019 - 17:07

Hydina v nemeckých supermarketoch obsahuje nebezpečné baktérie

Envirometntálna organizácia Germanwatch analyzovala v univerzitnom laboratóriu 59 vzoriek kuracieho mäsa z veľkých diskontných supermarketov pochádzajúcich zo štyroch najväčších bitúnkov v Nemecku.

25. 04. 2019 - 08:35

Poľské vajcia sú späť, hoci domácich máme dosť

S blížiacou sa Veľkou nocou rastie dopyt aj po slepačích vajciach. Napriek tomu, že domáca výroba vie pokryť potreby obchodu, asi štvrtina vajec na trhu je z rôznych krajín.

02. 04. 2019 - 17:55

Obchodné reťazce tlačia na výrobcov vajec

Situácia vo výrobe konzumných vajec a schopnosť slovenských hydinárov rozšírovať alternatívne spôsoby chovu nosníc na úkor klietkového. O tom hovorili výrobcovia vajec na stretnutí v Nitre.

20. 03. 2019 - 18:21

Andrej Danko prebral nápad od hydinárov

Predseda vládnej SNS Anfraj Danko predstavil na sociálnej sieti návrh, aby zariadenia spoločného stravovania mali povinnosť uvádzať pôvod mäsa.

19. 03. 2019 - 17:46

Klietkové chovy nosníc? Pre a proti

Tlak zahraničných obchodných reťazcov, ktoré chcú skončiť s predajom vajec z klietkových chovov, čo podporujú aj rôzni aktivisti, ktorí ani nevedia, ako taký chov vyzerá, nenecháva ľahostajnými odborníkov venujúcim sa tejto problematike.

05. 03. 2019 - 12:16

Rozlišujme medzi výrobcom a dodávateľom

Viete, z akej hydiny pripravili minútku v jedálni, do ktorej chodíte na obedy? Dostanete od vedúcej školskej jedálne presnú odpoveď na otázku, z akého kurčaťa urobili deťom rezne? Nie vždy je ľahké dôjsť k presnej odpovedi.

21. 02. 2019 - 11:52

Má byť stravník informovaný o pôvode hydinového mäsa?

Elektronické i printové média sa spravodajsky podrobne venovali tlačovej besede Únie hydinárov Slovenska k podielu domácej hydiny a vajec na pultoch predajní a v stravovacích zariadeniach.

11. 02. 2019 - 16:39

Škandály s dovozmi hydiny a dopad na domácu výrobu

Predstavitelia Únie hydinárov Slovenska na tlačovej besede reagovali na najnovší škandál s poľským mäsom z pohľadu predošlých afér s dovozovou hydinou a vajciami.

08. 02. 2019 - 11:50

Nič nové - slovenských potravín v obchodoch je stále málo

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora urobila v závere minulého roka ďaľší prieskum zameraný na podiel slovenských potravín v obchodných reťazcoch.

22. 01. 2019 - 16:04

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.