Konsolidácia zdvihne ceny hydinových výrobkov

 

Zvýšené náklady vyplývajúce z konsolidačného balíčka a dane z finančných transakcií sa premietnu do cien hydinových výrobkov.
Uviedol to pre TASR Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), v reakcii na legislatívu, ktorú   schválila Národná rada (NR) SR.
Chovatelia a spracovatelia hydiny podľa Molnára predpokladajú, že opatrenia vyplývajúce z konsolidačného balíka spôsobia nárast výrobných nákladov živej hydiny, hydinového mäsa a vajec.
“Rovnako aj zavedenie transakčnej dane spôsobí firmám nárast ročných nákladov v desiatkach až stovkách tisícov eur, v závislosti od veľkosti firmy a jej tržieb. Tieto zvýšené náklady bude nevyhnutné v nasledujúcom roku premietnuť do našich odbytových cien výrobkov,“ priblížil.
„Rovnako vnímame negatívne aj opätovné nezaradenie konzumných slepačích vajec medzi potraviny so zníženou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH). Vo všetkých okolitých krajinách sú vajcia predávané so zníženou sadzbou DPH, pretože ide o základnú potravinu. Preto sú pultové ceny vajec pre spotrebiteľov v týchto krajinách nižšie ako ceny vajec v Slovenskej republike,“ dodal Molnár.

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.