Slovenská sebestačnosť v produkcii vajec

   

 

V roku 2015 sme vyprodukovali 1 204 miliónov ks vajec, čo predstavuje nárast oproti roku 2014 o 8 % - o 89,3 miliónov kusov. V produkcii slepačích vajec bolo Slovensko dlhodobo sebestačné s výnimkou roku 2014, kedy klesla pod 100 %. V roku 2015 sa sebestačnosť v produkcii vajec dostala na úroveň 104,3 %. Počet sliepok sa opätovne medziročne zvýšil na 6 281 995 ks – nárast o 350,7 tis. ks – o 5,9 %.  Podľa súpisu hydiny sa za rok 2015 podiel sliepok na celkovom počte hydiny zvýšil o 1,9 p. b. zo 45,2 % na 47,1 %. V roku 2015 pokračovalo v intenzívnych chovoch zvyšovanie počtu nosníc konzumných i násadových vajec. Počet nosníc konzumných vajec sa medziročne v roku 2015 zvýšil 4,9 % na 2,5 mil. ks. Priemerná znáška na 1 sliepku sa zvýšila medziročne z 192,5 ks na 197,7 ks.

Podľa ŠÚ SR v I. štvrťroku 2016 bol v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka vyšší počet sliepok o 4,9 % (287,2 tis. ks), znáška na sliepku vyššia o 4,9 % (o 2,4 ks) a produkcia slepačích vajec spolu vyššia o 10,3 %. Na základe tohto vývoja možno v roku 2016 predpokladať zvýšenie počtu nosníc o 1,9 % a zvýšenie znášky na 1 sliepku o 3,0 % na 203,6 ks/nosnicu. Zároveň možno v roku 2016 odhadovať zvýšenie produkcie slepačích vajec o 8,2 % (konzumných a násadových spolu). 

         Ako povedal riaditeľ ÚHS ing. Daniel Molnár, v roku 2014 dosiahla u nás spotreba vajec v škrupine 198 kusov (12,1 kg) na obyvateľ, v roku 2015 bola predpokladaná spotreba na úrovni 202 kusov (12,3 kg). Najvyššiu spotrebu vajec v rámci EÚ majú Grécko (18 kg) a Dánsko (15,5 kg).

        V konzumných vajciach sa dosiahlo kladné saldo, pričom sa medziročne zvýšilo o viac ako 100 %. Najviac konzumných vajec sa vyviezlo do ČR v hodnote 3,9 mil. € (2 710,3 ton) a do Maďarska v hodnote 1,0 mil. € (1 110,7 ton). Zvýšil sa dovoz konzumných vajec z Poľska medziročne o 32,0 % na 1 425,9 ton a poklesol dovoz z Českej republiky o 19,1 % na 1 297,6 ton.

        Riaditeľ spoločnosti Novogal Ing. Ladislav Birčák poukázal na to, že slovenskí producenti konzumných vajec nedokážu cenovo konkurovať lacným dovozom najmä z Poľska. V krajine je vysoký prebytok vajec a tak ich dovážajú na Slovensko, často aj bez označenia krajiny pôvodu. Nízke ceny tlačia domácich výrobcov nielenže na  hranicu rentability, ale aj pod ňu a je otázne, dokedy to vydržia. Vajcia neboli zaradené medzi základné potraviny s 10 % DPH, čo má takisto dopad na výrobcov.

       Predseda DR spoločnosti Ekobaurenhof JUDr. Jaroslav Novák upozornil, že vo všetkých okolitých krajinách hľadajú možnosti, ako podporiť producentov vajec, čo im dáva cenovú výhodu v porovnaní so slovenskými. Treba podľa neho zintenzívniť kontroly dovozov z Poľska, pretože rastie množstvo  neoznačených vajec. Napr. v ČR  minulý týždeň veterinári spolu s colníkmi po  kontrole v triediarni vajec v Prahe vrátili späť do Poľska viac ako 160 000 kusov vajec. Časť z nich nebola označená vôbec, časť čiastočne. Pritom na začiatku tohto roka poľské kontrolné orgány zistili vo vajciach dioxíny a ďalšie zdraviu škodlivé látky.

       Napriek sebestačnosti vo výrobe vajec prežívajú slovenskí výrobcovia náročné obdobie a tak znova apelujú na spotrebiteľov, aby kontrolovali označenie vajec, ktoré kupujú a záruku čerstvosti a zdravotnej nezávadnosti im dávajú tie s označením SK na škrupine.

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.