D. Molnár opäť zvolený za predsedu ÚPS

 

Spravodlivé ceny potravín sa dlhodobo bez výraznejšej pomoci štátu nedajú udržať. Zhodli sa na tom delegáti 32. Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska, ktoré sa uskutočnilo 25. marca 2025. Situáciu v agropotravinárskom priemysle na Slovensku naďalej ohrozuje zvyšujúci sa dovoz lacnejších a často menej kvalitných potravín zo zahraničia. Potravinári požadujú, aby ministerstvo pôdohospodárstva hľadalo ďalšie možnosti na zvýšenie financovania potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Tento apel je dnes o to dôležitejší, keďže krajina čelí jednej z najzákernejších chorôb zvierat na svete – slintačke a krívačke.

Únia potravinárov Slovenska preto aj v roku 2025 upozorňuje na nevyhnutnosť dostatočnej systémovej finančnej podpory potravinárskeho priemyslu zo strany  štátu. „Pokiaľ ostatné európske krajiny z rôznych zdrojov podporujú vlastné potravinárske podniky, musíme tak robiť aj my. Inak na Slovensku nebudeme mať dostatočnú ponuku slovenských potravín pre našich spotrebiteľov. Preto požadujeme už v roku 2025 vyčlenenie finančných prostriedkov pre realizáciu schémy štátnej pomoci na investície do potravinárskych podnikov. Avizovaná výzva k schéme minimálnej štátnej pomoci na marketing nie je podľa potravinárov dostatočnou formou pomoci. Sú to po dlhej dobe prvé schválené schémy štátnej pomoci pre potravinársky priemysel a preto je nevyhnutné, aby ich mohli potravinárske podniky čo najskôr a v dostatočnej miere využívať na svoj rozvoj a propagáciu“, uviedol počas  valného zhromaždenia predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár.

Delegáti Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska sa zhodli aj na nevyhnutnosti navýšenia finančnej alokácie pre potravinársky priemysel v Strategickom pláne SR z aktuálnych 75 mil. eur na minimálne 300 mil. eur. Vyššie investície pre domácich výrobcov potravín a ich silné prepojenie s poľnohospodárkou prvovýrobou môžu prispieť k zabezpečeniu stability výroby potravín na Slovensku aj v čase výrazných cenových výkyvov na agropotravinárskych trhoch, ktoré sú podmienené aktuálnou zložitou geopolitickou a bezpečnostnou situáciou vo svete. 

Na základe výsledkov volieb  sa staronovým predsedom ÚPS na ďalšie funkčné obdobie stal nominant Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

 

Členmi Únie potravinárov Slovenska sú:

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov

Slovenský mliekarenský zväz

Slovenský konzervárenský zväz

Slovenský cukrovarnícky spolok

Slovenská spoločnosť mlynárov

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Únia hydinárov Slovenska

Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

Segment výroby olejov

Segment výroby a spracovania mäsa

Segment výroby a spracovania rýb

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.