Aké očakávania spájajú hydinári s rokom 2025

 

 

V roku  2025 považuje Únia hydinárov Slovenska za  nevyhnutné prijať účinné a dlhodobé opatrenia zo strany štátu pre podporu poľnohospodárstva a potravinárstva v SR. Bude nevyhnutné udržanie odbytových cien hydinového mäsa a konzumných slepačích vajec na úrovni, ktorá pokryje výrobné náklady chovateľov a spracovateľov hydiny a prinesie aj primeraný zisk, aby bolo možné zabezpečiť investície a ďalší rozvoj sektora. Dôležité bude vyčlenenie finančných prostriedkov na podporu sektora chovu a spracovania hydiny v rovnakej výške ako v okolitých krajinách.
Aby boli ceny potravín dlhodobo stabilné, je potrebné zabezpečiť zníženie alebo stabilizáciu výšky výrobných nákladov. V prípade vyšších výrobných nákladov sa nevyhneme  zvyšovaniu cien potravín alebo sa musíme domáhať  finančnej podpory zo strany štátu na zvýšené výdavky. K stabilite odbytových cien potravín môže prispieť aj obnovenie platnosti zníženia odvodov pre potravinárov a poľnohospodárov. Je nevyhnutné zo strany štátu zabezpečiť ochranu domáceho trhu pred zvýšenými dovozmi, ktoré z roka na rok neustále rastú.
Ak nepríde k rekonštrukcii dostatočného množstva klietkových chovov v SR do konca roku 2025, nastane problém s odbytom vajec z klietkových chovov v zahraničných obchodných reťazcoch a slovenské vajcia môžu byť nahradené vajcami zo zahraničia. Preto chovatelia nosníc opakovane žiadajú MPaRV SR, aby vyčlenilo finančné prostriedky na rekonštrukciu klietkových chovov a vyhlásilo samostatnú výzvu pre chovateľov nosníc. V opačnom prípade sa stane veľká časť produkcie slovenských vajec nepredajná a príde k zatvoreniu veľkého počtu hál alebo aj chovov hydiny v SR po roku 2025.
Na zlepšenie situácie v slovenskom hydinárstve bude potrebné súčasne dlhodobo viesť spotrebiteľa k spotrebe kvalitných, zdravých a čerstvých slovenských potravín nielen zo strany samosprávy, ale aj zo strany štátu.

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.