Podnety pre lepšiu konkurencieschopnosť hydinárov

 

 

Odborný Seminár  ÚHS zalistoval už svoju 32. kapitolu. Chovatelia a spracovatelia hydiny,  producenti vajec, veterinári, ako aj zástupcovia firiem poskytujúcich hydinárom služby a technológie sa zaoberali nielen aktuálnou situáciou v hydinárskom odvetví na Slovensku, ale hovorili aj o možnostiach a spôsoboch zvyšovania slovenskej konkurencieschopnosti na voľnom európskom trhu. Ako konštatoval Ing.  Peter  Juhász  z Ministerstva pôdohospodárstva, situácia v slovenskom hydinárstve je výrazne ovplyvnená podfinancovaním rezortu v porovnaní s inými krajinami, čo sa stále nedarí korigovať a tak sebestačnosť vo výrobe hydinového mäsa za posledných 20 rokov výrazne klesla a znižuje sa aj podiel slovenských vajec na vnútornom trhu. Napriek tomu, že produkcia našich hydinárov je kvalitná a zdravotne bezpečnejšia v porovnaní s dovozmi. Na konkrétnych zisteniach a porovnaniach výsledkov kontrol to dokumentovala MVDr. Michaela Virgalová  zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

 Domáci a zahraniční odborníci   hovorili na seminári predovšetkým    o novinkách vo výžive a starostlivosti o nosnice, brojlery a ostatnú hydinu, keď   zdôrazňovali   prácu s dátami na farmách, prezentovali prírodné látky s antimikrobiálnou účinnosťou a ich uplatnenie v chovoch hydiny a využívanie  neantibiotického  prístupu k prevencii a kontrole ochorení hydiny. 

Viackrát odznela požiadavka na sprísňovanie bio security na jednotlivých farmách, pretože len zdravé chovy dokážu zabezpečiť dostatok kvalitných a zdravotné nezávadných potravín a pre farmárov prosperitu. Je to čoraz dôležitejšie, pretože zdravie zvierat po tom, ako sa   vtáčia chrípka stala už celoročným nebezpečenstvom, je nevyhnutné úzkostlivo strážiť a venovať mu maximálnu pozornosť.

  Hydinové mäso z pohľadu obľúbenosti čoraz viac konkuruje bravčovému, aj keď priemerná ročná spotreba na Slovensku zaostáva za európskym priemerom. Správanie spotrebiteľov sa však  postupne mení, za  vyššiu kvalitu mäsa sú ochotní zaplatiť viac a tak farmári na to postupne reagujú. Analýzy  popredných výskumných pracovničiek Prof. E.Tůmovej a Doc. D. Chodovej  z Českej zemědelskej univerzity sa venovali  novému genetickému potenciálu  výkrmových  kurčiat sústredenému do welferu  a úžitkovosti , pričom za jednu z dôležitých úloh označili hľadanie kompromisu medzi chovateľom a spotrebiteľom ochotným zaplatiť za mäso viac. Pretože pomaly rastúce  kurčatá, to sú zvýšené náklady za viac dní odchovu a vyššiu spotrebu  krmiva.

Dá sa dosiahnuť 500 vajec za reprodukčný cyklus? Aj na  túto   častú otázku veľkochovateľov odznela odpoveď. Je to možné, všetko záleží predovšetkým od genetiky, odchovu mládok, výživových hodnôt a štruktúry  krmiva.    

 Aké sú hlavné rozdiely v chove bielych a hnedých sliepok?  Odborníci predostreli výsledky svojich zistení,  aj keď odpoveď na to podstatné, a síce ekonomickú výhodnosť pre chovateľa nie je jednoznačná.  Biele sliepky sú živšie, temperamentnejšie (preto potrebujú viac krmiva), nehromadia sa a nedusia, hnedé sú spoľahlivejšie v znáškovosti. V slovenských chovoch tradične dominujú hnedé sliepky, no biele postupne pribúdajú.

Súčasťou Seminára ÚHS   bol  aj spoločenský večer spojený s oceňovaním zaslúžilých pracovníkov v slovenskom hydinárstve. Za dlhoročnú úspešnú  prácu a manažérske schopnosti si ocenenie prevzali MVDr. Eugen Ruttkay z Farmevetu Martin, Ing. Ľuboš Gabčík z Agroregiónu Rajec a Mária Anderková zo spoločnosti Agrostaar Kráľov Brod.

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.