Nábeh na plnú produkciu potrvá mesiace

 

U najväčšieho slovenského producenta konzumných slepačích vajec, v spoločnosti Novogal Dvory nad Žitavou, kde sa 22.10.2024 objavila vtáčia chrípka a nariadením Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy  Nové Zámky  bol vydaný   zákaz produkcie a vývozu vajec, sa 5.11.2024   skončila náročná likvidácia  všetkých nosníc na farme a vajec a začali  s dezinfekciou hál.  Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Ladislav Birčák, do kafilérie na Slovensku a v Českej republike postupne  odviezli 385 tisíc sliepok a približne 1,5 milióna vajec.  Podstatné množstvo týchto vajec spadá do obdobia 21 dní pred objavením vtáčej chrípky, avšak nariadením veterinárov ich bolo treba zlikvidovať. Na rozdiel od iných krajín, kde takisto majú toto ochorenie hydiny, avšak  likvidujú iba vajcia vyprodukované  počas výskytu vtáčej chrípky. V Novogale  predpokladajú, že po nevyhnutných  hygienických opatreniach by do konca  februára  2025 nabehli na 50  percentnú produkciu vajec a na objem výroby pred vtáčou chrípkou do konca apríla budúceho roka.

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že Novogal a.s.  produkuje vajcia aj na farme nosníc  v Leviciach  s veterinárnym   číslom 3SKLV1-6, 2SKLV6-3. Na takto značené vajíčka sa opatrenia a zákaz konzumácie nevzťahovali a nevzťahujú – sú konzumovateľné bez obmedzenia.
Obchodná spoločnosť OVOGAL FARM  zároveň obchoduje a dodáva vajíčka aj z iných fariem, na ktoré sa takisto veterinárne opatrenia nevzťahujú, keďže u nich sa vtáčia chrípka nevyskytla.

Únia hydinárov Slovenska opakovane pripomína všetkým chovateľom hydiny, aby v tomto období boli zodpovední, dôsledne dodržiavali nariadenia veterinárnej správy a na farmách prijaté opatrenia na zabránenie zanesenia vtáčej chrípky do ich chovov. V tomto roku sa objavila na Slovensku skôr ako v minulosti a tak riziko tejto nákazy je o to  vyššie a nebezpečnejšie.

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.