Je dobré vedieť
- Hydinové mäso od slovenských výrobcov predtým, ako sa dostalo do obchodu či stravovacieho zariadenia, prešlo viacnásobnou kontrolou zdravotnej bezpečnosti a kvality.
- Pri kúpe si treba pozorne pozrieť údaje na obale, kde musí byť presne označená krajina pôvodu mäsa.
- Dôležité to je preto, lebo na pohľad rovnaké, napríklad kuracie časti, môžu byť pôvodné slovenské, ale vedľa nich sú od zahraničného výrobcu, ktoré sem boli dovezené a iba sa tvária ako slovenské.
- Kuracie a morčacie mäso vzhľadom na svoje výživové a dietetické hodnoty je vhodné pre všetky vekové kategórie vrátane ľudí s diétami, obsahuje proteíny a vitamíny, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú pri predchádzaní niektorých ochorení
- Kačacie mäso obsahuje vitamín B3, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme tukov a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu
- Husacina obsahuje viac vitamínu B2 a B6 ako iné druhy mäsa, 100 g husaciny poskytne približne tretinu dennej dávky železa
- Klasický chov brojlerových kurčiat trvá 32-35 dní, welferový vyše 38 dní a pomaly rastúce kurčatá majú výkrm 50 až 70 dní, preto sú aj drahšie. Mäso má lepšiu štruktúru a kvalitnejšiu svalovinu
- Kurča je hydina vo veku 16-20 týždňov, potom sa z neho stáva sliepka a začína znášať vajcia
- Farba škrupiny vajec – biela, alebo hnedá - je daná zafarbením ušných lalokov nosnice, nie peria
- Označenie veľkosti konzumných slepačích vajec závisí od ich váhy
- „S“ – malé vajcia pod 53g, „M“ – stredné vajcia 53-63g, „L“ – veľké 63-73g, „XL“ – veľmi veľké vajcia hmotnosť nad 73g
- Na veľkosť a hmotnosť vajec vplýva viac faktorov – plemeno, vek sliepky, ročné obdobie znášky, kvalita krmiva a pod.
- Slepačie vajcia sú potravinou bohatou na bielkoviny, vitamíny a minerály, sú zdrojom vitamínu D,B12 a selénu.
- Najprodukčnejšie sliepky znesú ročne vyše 300 vajec, no výkonné sú len do 15. mesiaca svojho života, menej produktívne sliepky so znáškou približne 200 vajec ročne žijú dlhšie.