Je dobré vedieť

 

-        Hydinové mäso od slovenských výrobcov predtým, ako sa dostalo do obchodu či stravovacieho zariadenia,           prešlo  viacnásobnou kontrolou zdravotnej bezpečnosti a kvality.

-        Pri kúpe si treba pozorne pozrieť údaje na obale, kde musí byť presne označená krajina pôvodu mäsa.

-        Dôležité to je preto, lebo na pohľad rovnaké, napríklad kuracie časti,  môžu byť pôvodné slovenské, ale vedľa nich  sú od zahraničného výrobcu, ktoré sem boli dovezené a iba sa tvária  ako slovenské.   

-        Kuracie a morčacie mäso vzhľadom na svoje výživové a dietetické hodnoty je vhodné pre všetky vekové kategórie vrátane ľudí s diétami,   obsahuje proteíny a vitamíny, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú pri predchádzaní  niektorých ochorení

-        Kačacie mäso obsahuje vitamín B3, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme tukov a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu

-        Husacina obsahuje   viac vitamínu B2 a B6 ako iné druhy mäsa, 100 g husaciny  poskytne približne tretinu dennej dávky železa

-        Klasický chov brojlerových kurčiat trvá 32-35 dní, welferový vyše 38 dní a pomaly rastúce kurčatá majú výkrm  50 až 70 dní, preto sú aj drahšie. Mäso má lepšiu štruktúru a kvalitnejšiu svalovinu

-        Kurča je hydina vo veku 16-20 týždňov, potom sa z neho stáva sliepka a začína znášať vajcia

-        Farba  škrupiny vajec –   biela, alebo hnedá - je  daná zafarbením ušných lalokov nosnice, nie peria 

-        Označenie veľkosti konzumných slepačích vajec závisí od ich váhy

-        „S“ – malé vajcia  pod 53g, „M“ – stredné vajcia 53-63g, „L“ – veľké 63-73g, „XL“ – veľmi veľké vajcia hmotnosť nad 73g

-        Na veľkosť  a hmotnosť vajec vplýva viac faktorov – plemeno, vek sliepky, ročné obdobie znášky, kvalita krmiva a pod.

-        Slepačie vajcia sú potravinou bohatou na bielkoviny, vitamíny a minerály,  sú zdrojom vitamínu D,B12 a selénu.

-        Najprodukčnejšie sliepky znesú ročne vyše 300 vajec, no  výkonné sú len do 15. mesiaca svojho života, menej produktívne sliepky so znáškou približne 200 vajec ročne žijú dlhšie.  

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.