Horúčavy trápia nielen ľudí, ale aj hydinu

 

 

 

 

Extrémne horúčavy týchto dní nútia hydinárov venovať zvýšenú  starostlivosť zvieratám, pretože brojlere i nosnice, háklivé na výkyvy teplôt, potrebujú pre svoj život primerané podmienky počas celého roka. A tie chovatelia zabezpečujú v horúčavách viacerými spôsobmi. Od nočného vetrania priestorov, cez klasické  ochladzovania vodou striech hál s kurčatami až po maximálne využívanie klimatizácie v nových, moderných halách, čo v tomto prípade  pre chovateľov to znamená vyše 20 percentný rast  spotreby elektrickej energie. No i tak sa nedarí dosiahnuť optimálnu teplotu, ktorá by mala byť v halách so zvieratami okolo 20 stupňov. To má vplyv na ich celkovú úžitkovosť.  Je zvýšený úhyn a nižšie denné prírastky, v prípade nosníc zaznamenávajú hydinári   pokles znáškovosti. Zatiaľ čo v bežných  podmienkach  dodávajú chovatelia   na spracovanie napríklad kurčatá vo váhe približne 2,3 kg, teraz je to len 2,1 kg, pri morkách klesá váha z priemerných 10 kg na 8,5 kg a pri moriakoch z 18 kg na 15. Približne o 15 percent je nižšia aj znáškovosť nosníc vo veľkochovoch.  Slovenskí hydinári však aj v týchto sťažených podmienkach v podobe zvýšených nákladov a  zníženej úžitkovosti  vyvíjajú maximálne úsilie pre to, aby na trh plynule dodávali kvalitné a zdravotne nezávadné mäso a vajcia.  

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.