Vyše 20% jatočnej hydiny išlo von

 Bratislava 10. októbra (TASR) - Vlani sa zo SR vyviezla pätina vyprodukovanej živej jatočnej hydiny. Uviedol to   riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár s odvolaním na situačnú správu Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. V roku 2020 sa podľa neho z vyprodukovanej živej jatočnej hydiny vyviezlo do cudziny na zahraničné bitúnky 11 miliónov kusov, čo predstavuje 22 % produkcie v SR. "Priamy predaj hydiny z dvora bol v objeme 2144 ton, čo predstavuje 2 % z produkcie živej hydiny v SR," spresnil. "V období rokov 2005 až 2012 sme v sektore chovu zaznamenali postupný pokles produkcie živej hydiny v SR až o 32.440 ton (28,1 %). Od roku 2013 sme zaznamenávali postupný rast produkcie živej jatočnej hydiny až na úroveň 115.610 ton, ktorú chov hydiny v SR dosiahol v roku 2018," poznamenal. Doplnil, že od roku 2018 opätovne produkcia živej hydiny v SR zaznamenáva medziročné poklesy. "V minulom roku 2020 sme zaznamenali medziročne pokles produkcie v chove hydiny o 4,5 %, o 5015 ton živej jatočnej hmotnosti. Produkcia živej jatočnej hydiny v roku 2020 bola podľa Štatistického úradu SR na úrovni 105.970 ton."  



Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.