Ďalšia dovezená nekvalita zo zahraničia

 

 

Takmer pravidelne  slovenské kontrolné orgány zisťujú, aká nekvalita sa dováža na náš trh pokiaľ ide o hydinu a vajcia.  Najnovší prípad je z Turca, kde predávali obľúbené  kuracie prsia. Pravda, s nežiaducim obohatením, a to o salmonelózu.  Konkrétne Śtátna veterinárna a potravinová správa odobrala vzorky v Mäsiarni u Macíka v Príbovciach a  “mikrobiologickým vyšetrením vzorky kuracích pŕs bola zistená prítomnosť Salmonelly enterica serovar Enteritidis,” uvádza ŠVPS. Kuracie mäso bolo dovezené z Poľska a malo dátum spotreby 7. decembra.

 

No nielen od našich severných susedov k nám prichádza hydina, ohrozujúca zdravie spotrebiteľov.

 

      Koncom októbra tohto roku zasa nemecký reťazec DM drogerie markt musel z obchodov aj na Slovensku sťahovať bio kuracie mäso na prípravu príkrmu pre deti od štvrtého mesiaca života pod privátnou značkou dmBio. Mohli do neho totiž uniknúť čiastočky modrej fólie. Ide pritom už o druhý prípad sťahovania potravín určených pre deti firmy v tomto roku.

 

     Tieto prípady nie sú ojedinelé a iba dokazujú, že importéri a následne domáci odberatelia sú aj po viacerých škandáloch z predchádzajúcich rokov ( brazílske kuracie prsia s karcinogénnymi stopami, salmonelóza v kuracích rezňoch z Poľska i Brazílie, fipronilové vajcia z Holandska a Poľska a pod.)  naďalej schopní voziť na slovenský trh nekvalitu zo zahraničia na úkor kvalitnej,  zdravotne bezpečnej a čerstvej slovenskej hydiny a vajec. Veď  sebestačnosť v spotrebe hydinového mäsa na Slovensku je len niečo nad 50 percent, zvyšok je z dovozu. Takúto negatívnu bilanciu nemá žiadna z okolitých krajín, o zvyšku EÚ nehovoriac. Únia hydinárov Slovenska preto pripomína spotrebiteľom, že domáca produkcia je pod neustálou veterinárnou kontrolou, že u každého chovateľa a spracovateľa hydiny platia prísne  zootechnické a hygienické normy, na rozdiel od mnohých podobných zariadení v zahraničí. To by malo byť dostatočným dôvodom pre spotrebiteľa pri rozhodovaní, akú hydinu a aké vajcia kupovať aj v tomto predsviatočnom období, kedy zaznamenávame zvýšené dovozy hydiny a vajec tak do obchodných raťazcov, ako aj do stravovacích zariadení a na rôzne trhoviská.

 

 

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.