Brojlery s pridanou hodnotou

 

Brojlery – kurčatá chované na mäso, sú najpočetnejšie hospodárske zvieratá. Výživové hodnoty, dietetické vlastnosti a v neposlednom rade aj prijateľná cena spôsobili, že kuracie mäso už nie je na Slovensku sviatočnou záležitosťou, ale pravidelným obedom v rôznych úpravách v domácnostiach a najčastejšou ponukou na jedálnych lístkoch v stravovacích zariadeniach. Aby spotrebiteľ dostával len kvalitné mäso z brojlerových kurčiat, slovenskí veľkochovatelia dbajú na všetky okolnosti, ktoré na to vplývajú.

A tak popri tradičných  kurčatách s vysokým kvalitatívnym štandardom si môže zákazník vybrať aj z ponuky prémiového kuracieho mäsa. Do tejto kategórie patria kurčatá chované v systéme welfare, teda v lepších životných podmienkach kurčiat. Dobrý welfer tvoria tri základné zložky – fyzická a psychická pohoda zvierat a prirodzený spôsob života.

Čo to znamená pre kurčatá chované na Slovensku v systéme welfare:

- dlhšia doba výkrmu - minimálne 40 dní a viac ako 50 pri pomaly rastúcich hybridoch,

- menšia hustota kurčiat v halách, ktorá znamená vyššie pohodlie,

- podliehajú pravidelnej kontrole,

- chované bez akéhokoľvek stresu,

- majú zabezpečený dostatok svetla,

- majú bezproblémový a neustály prístup ku krmivu ako aj k vode,

- kŕmené sú iba najkvalitnejšími krmivami bez antibiotík a rastových hormónov.

Hydinové mäso z kurčiat chovaných na Slovensku v systéme welfare:

- obsahuje zdraviu prospešné vitamíny a živiny,

- je vyzretejšie s lepšou štruktúrou a kvalitou svaloviny,

- po tepelnej úprave je kvalitnejšie ako štandardné hydinové mäso,

- po upečení má lepšiu a výraznejšiu chuť a vôňu,

- po upečení je šťavnatejšie, krehkejšie a jemnejšie,

- má pridelenú Značku kvality SK.

Na všetky tieto vlastnosti má vplyv predovšetkým oveľa dlhšia doba výkrmu, lepšie pohodlie kurčiat počas chovu a použitie vysokokvalitných kŕmnych zmesí. Najznámejšími nositeľmi týchto prednosti sú Zlaté kurča z Hyzy Topoľčany a Kura kráľovské u HSH Veľké Zálužie. Takéto kurčatá s pridanou hodnotou v dovozoch zo zahraničia nie sú.

Dnes je sebestačnosť Slovenska iba na úrovni 66 %. Podiel domáceho hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov je neustále na úrovni nižšej ako 50 % a podiel v stravovacích zariadení na úrovni nižšej ako 20 %. Všetko ostatné hydinové mäso ponúkané na Slovensku pochádza zo zahraničia.  

Slovenskí spracovatelia hydiny musia spĺňať všetky prísne pravidlá EÚ a sú pod dôslednou a neustálou kontrolou veterinárnych inšpektorov. V zahraničí a v tretích krajinách tomu tak vždy nie je. Veľké  množstvo afér so zahraničným hydinovým mäsom dokazuje,  že kontroly sú v týchto krajinách nedostatočné a neúčinné, celý systém potravinového dozoru zlyháva a nevieme v akých podmienkach je hydinové mäso produkované.

 

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.