Veterinári budú kontrolovať hydinu z Česka

 

Bratislava (TASR)-  Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR bude intenzívne kontrolovať české hydinové mäso dovážané na slovenský trh.

Povedal to v stredu pre TASR ústredný riaditeľ správy Jozef Bíreš v súvislosti s chladeným mäsom, ktoré bolo dodané do skladu obchodného reťazca Kaufland a v ktorom českí odborníci odhalili salmonelu.

Na Slovensko bolo toto mäso dodané v objeme vyše 3400 kilogramov. Koniec exspirácie tohto konkrétneho chladeného hydinového mäsa bol 4. júna.

Podľa Bíreša vzali českí kolegovia vzorky z porciovaného mäsa 29. mája, výsledok mali 6. júna a do výstražného systému zadali správu 10. júna.

"ŠVPS to išla skontrolovať, ale vzhľadom na to, že spotreba mäsa bola do 4. júna, výrobok bol rozpredaný. Všetky informácie prišli neskoro, takže nebola možnosť niečo zakázať, likvidovať a podobne," priblížil situáciu šéf veterinárnej a potravinovej správy.

Ďalej uviedol, že komunikovali s českými kolegami o tom, že oznámenie dali neskoro pre slovenského a českého spotrebiteľa.

"Európska komisia zmenila v systéme výstražné oznámenie na informatívne, pretože výrobok neexistoval na trhu," uzavrel Bíreš.

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.