Poľské vajcia sú späť, hoci domácich máme dosť

 

V období pred Veľkou nocou  je každoročne zvýšený  dopyt po slepačích vajciach. Nielen aby potešili v podobe rôznych kraslíc, ale sú aj súčasťou tradičných veľkonočných jedál. Nedostatku konzumných vajec sa  spotrebitelia pred tohtoročnou Veľkou nocou nemusia obávať. Slovenskí producenti sú schopní z vlastných zdrojov pokryť aj zvýšené požiadavky obchodných reťazcov a stravovacích zariadení vajcami rôznych veľkostí. Už niekoľko týždňov však pociťujú tlak obchodných reťazcov na znižovanie cien  s úmyslom ponúkať vajcia v  akciách a takto pritiahnuť do predajní  zákazníkov. Hydinárov  to stavia do pozície, že odbytové ceny im ani nepokrývajú výrobné náklady, napriek tomu že už bol schválený zákon o neprimeraných obchodných praktikách.

Únia hydinárov Slovenska preto predpokladá, že v tomto predsviatočnom období sa na slovenskom trhu objavia vo väčšej miere až podozrivo lacné vajca z dovozu, častokrát  aj také, ktoré majú tesne pred dátumom spotreby. Dôkazom toho je fakt, že obchodný reťazec s tradične najnižšou ponukou slovenských potravín už má na pultoch  poľské vajcia, ktoré v nedávne minulosti sprevádzali kauzy so salmonelou a fiprinilom a tak z nášho trhu na čas zmizli. Pritom ide o vajcia z klietkových chovov, ktorých majú domáci producenti plné sklady.

ÚHS upozorňuje  spotrebiteľov, ktorí si chcú kúpiť čerstvé a zdravotne bezpečné vajcia vyprodukované na Slovensku, že by si mali pri kúpe skontrolovať nielen  škatuľu, v ktorej sú vajca zabalené,  ale aj overiť krajinu pôvodu priamo na škrupine vajca, kde by mali hľadať označenie SK. 

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.