Hovorme o jedle - aj o kurčatách a vajíčkach

  

Bratislava 16. novembra  - Najaktívnejšou školou 6. ročníka projektu Hovorme o jedle je základná škola Gelnica v Košickom kraji, ktorá sa zapojila do najväčšieho počtu tém v 1. súťažnej kategórii s rovnakým názvom ako projekt a zároveň získala aj najvyšší počet bodov. Projekt zorganizovala SPPK a vyhodnotila ho v piatok 16. novembra. Zúčastnilo sa na ňom 452 základných škôl, informoval predseda komory Emil Macho.

„Všetci vnímame, že v spoločnosti silno rezonujú agropotravinárske témy a v tejto súvislosti môže takáto súťaž prispieť k tomu, že sa o nich bude ešte viac rozprávať,“ povedal Macho. Stravovacie návyky detí sú dôležité a je potreba im viac priblížiť oblasť potravín. „Podľa nášho prieskumu iba 20 % slovenskej hydiny je v školských jedálňach,“ upozornil.

Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu agrorezortu Milan Lapšanský v tejto súvislosti dodal, že vyše 20 rokov nebol slovenský spotrebiteľ vychovávaný. Rezort podporuje projekt SPPK a generálny riaditeľ Lapšanský upozornil na výskyt vážnych civilizačných chorôb na Slovensku. Zároveň ocenil edukáciu vedúcich školských jedální v krajských mestách.

Ako každoročne, aj tentokrát  projekt Hovorme o jedle podporila  Únia hydinárov Slovenska. „Záleží nám na tom, aby už žiaci chápali význam čerstvých, kvalitných a zdravotne nezávadných potravín, ktoré ponúkajú slovenskí producenti hydinového mäsa a slepačích vajec a následne aby sa rodičia školákov zaujímali, z akých surovín v jedálňach pripravujú žiakom obedy,“ povedal riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Na slávnostnom vyhlásení výsledkov 6. ročníka boli úspešní žiaci odmenení aj výrobkami hydinárov zo spoločnosti Hyza Topoľčany, HSH Veľké Zálužie a Novogal Dvory nad Žitavou.

 

 

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.