COOP Jednota s hydinármi o klietkach a percentách

 

(Bratislava 18.10.2018 )  Aktuálna situácia i najbližšie zámery v produkcii konzumných slepačích vajec, ako aj niektoré ďalšie aktuálne otázky boli predmetom pracovného rokovania zástupcov COOP Jednota Slovensko a Únie hydinárov Slovenska. Jednotu Slovensko zastupovali generálny riaditeľ Ján Bilinský a  vrchný riaditeľ obchodnej sekcie Branislav Lellák, ÚHS zastupoval na rokovaní  jej riaditeľ Daniel Molnár.

Predstavitelia slovenského obchodného reťazca a hydinárov diskutovali na najvýš aktuálnu tému a tou je problematika obmedzenia predaja vajec z klietkového chovu, ktorá súvisí s vyhlásením nadnárodných zahraničných reťazcov, že ukončia ich predaj do roku 2025. Slovenskí farmári pritom v súčasnosti vyprodukujú až vyše 88 % vajec z klietkového chovu a len asi 11 % vajec z podstielkového.

 „Je potrebné zdôrazniť, že kvalita a zloženie vajec nezávisí od spôsobu chovu. Na kvalitu a zloženie vajec vplýva iba krmivo, ktoré konzumuje nosnica. Proces tvorby vajca je rovnaký, nezávisle od prostredia, v ktorom sliepka žije,“ uviedol šéf Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

COOP Jednota Slovensko, ako najväčší podporovateľ domácej produkcie, nebude podľa jej vrcholných predstaviteľov  obmedzovať  predaj vajec z klietkového chovu a naďalej bude podporovať slovenských farmárov. 

Zástupcovia obchodu a hydinárov hovorili aj o navrhovanom zákone o 2,5 % odvode pre obchodné reťazce. Zhodli sa, že uvedený návrh sa nedotkne len systému COOP Jednota, ale aj slovenských hydinárov, ktorí majú svoje vlastné predajne. V konečnom dôsledku pripravovaný odvod ohrozí aj domácich producentov a výrobcov.

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.