Investície v prospech zákazníkov

    

Farma nosníc v Kežmarku, ktorá je súčasťou spoločnosti Hydina Holding, bola ešte  nedávno pred krachom. Postupnými krokmi sa ju podarilo zachrániť a dnes znovu prosperuje. Ako odznelo na začiatku októbra počas slávnostného otvorenia novej veľkokapacitnej triedičky, od roku 2014 kežmarská farma investovala do modernizácie a výstavby nových hál viac ako 5,5 milióna eur. Financie použili na nové klietkové technológie, na voliérové podstielkové chovy a novú triedičku. Momentálne tam pracuje 50 ľudí, čo je takmer trojnásobný počet ako pred štyrmi rokmi. Kapacita chovu v tejto podtatranskej firme je v súčasnosti na úrovni 220-tisíc nosníc, pričom v začiatkoch to bolo o takmer polovicu menej.

Okrem klasických chovov sliepok v obohatených klietkach sa farma v súlade s aktuálnymi spotrebiteľskými trendmi zameriava aj na alternatívny spôsob produkcie vajec v moderných technológiách voliérového podstielkového chovu. Ten predstavuje 15 percent z celkového počtu nosníc. „Pri ďalšej modernizácii plánujeme rozšírenie tohto spôsobu chovu na 40 percent,“ uviedla riaditeľka spoločnosti Anna Hrnčiarová Turčiaková.

V súvislosti s kvalitou predávaných vajec riaditeľ  Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár  zdôraznil, že slovenské vajcia sú oproti zahraničným naozaj čerstvé. „Neprecestovali pol Európy, v prípade tých vajec zo zahraničia tam je predpoklad, že minimálne týždeň aj dva životnosti už majú za sebou. Preto je dôležité, pozrieť si krajinu pôvodu,“ upozornil.  Zároveň dodal, že spotreba vajec na Slovensku vlani výrazne vzrástla a dosiahla úroveň 227 kusov na obyvateľa ročne, pričom produkcia dosahuje podobné číslo. Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPaRV SR Milan Lapšanský v tejto súvislosti pripomenul, že  veterinárne kontroly, ktoré robí naša veterinárna a potravinová správa, sú osemkrát prísnejšie ako kdekoľvek v Európe

„Čo sa týka cien, tak tie sa odlišujú medzi jednotlivými výrobcami aj obchodnými reťazcami. Skúsenosti sú také, že výkupné ceny sú z dlhodobého hľadiska vyššie u domácich obchodných reťazcov ako u zahraničných. Zároveň keď porovnáme priemerné marže, tak v treťom štvrťroku sa prirážky obchodných reťazcov pohybovali v priemere na úrovni 60 percent,“ objasnil D. Molnár.

Slovensko je v produkcii konzumných slepačích vajec sebestačné, producenti ponúkajú na trh vajíčka zo všetkých spôsobov chovu nosníc a rôznej veľkosti, zákazník teda vonkoncom nie je odkázaný na ich dovoz zo zahraničia.

 

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.