Značka kvality je vizitkou práce hydinárov

 

 

[27.06.2018; Roľnícke noviny; Téma týždňa; s. 12; ľu]

Rok čo rok sme svedkami rôznych škandálov s hydinou, hydinovým mäsom a konzumnými vajcami, ktoré spochybňujú kvalitu chovov, ako i kvalitu a zdravotnú bezpečnosť samotných potravín v krajinách ich výskytu.

Pri hydinovom mäse a vajciach sa objavili v uplynulých mesiacoch aféry najmä v Brazílii, Holandsku a Poľsku, ktoré zasiahli aj slovenský trh. Aj v priebehu roku 2017 sa na druhej strane potvrdilo, že slovenská hydina a vajcia sú vysoko kvalitné a bezpečné pre spotrebiteľa, za čím treba vidieť účinnú kontrolu chovu hydiny a výroby potravín prostredníctvom veterinárnych kontrol, stáleho veterinárneho dozoru a potravinového dozoru.

„Našim spotrebiteľom pripomíname, aby sa skutočne zaujímali o pôvod hydiny a vajec, a to nielen pri nákupoch v obchodoch, ale aj v stravovacích zariadeniach. Veď pri slovenskom pôvode týchto potravín majú záruku kvality a zdravotnej nezávadnosti. Dôkazom o tom sú aj udelené značky kvality SK pre 150 hydinových výrobkov a vajec. Držiteľmi Značky kvality SK sa stali produkty spoločností HSH, HYZA, Hydina Kubus, Babičkin dvor, Hydina Holding, Janek a Novogal. To predstavuje záruky kvality a slovenského pôvodu tovaru," hovorí riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Najviac výrobkov so Značkou kvality SK je práve v hydinárskom priemysle, takže spotrebiteľ má garanciu špičkovej kvality kuracieho a morčacieho mäsa i veľkého množstva výrobkov z neho, podobne aj konzumných slepačích vajec. Súčasne je to pre spotrebiteľa informácia, že každý výrobok s takýmto logom splnil požiadavky ustanovené zásadami na posudzovanie a udeľovanie značky, že výrobca dodržiava deklarovaný technologický postup a vyššie parametre kvality, čím tieto výrobky jednoznačne odlišuje od podobných na trhu.

„Je však na škodu veci, že spotrebiteľ si za roky existencie tohto označenia kvality, ktoré je v niektorých reťazcoch aj vizuálne zvýraznené, ešte príliš naň nezvykol, nejde cieľavedome práve po takomto tovare," dodáva Daniel Molnár.

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.