Vajíčko už nie je strašiakom, cievam neškodí

 

(aktuality.sk, MUDr. Katarína Kosová  ) 

Hovorí sa,že potraviny s vysokým obsahom cholesterolu – a teda aj vajcia - je v záujme nášho zdravia lepšie zo stravy vylúčiť. Je to tak?

O vysokom obsahu cholesterolu vo vajciach sa píše často. Dlho preto panovalo presvedčenie, že pri ochoreniach spojených s vysokou hladinou cholesterolu v krvi je vhodné konzumáciu vajec vylúčiť či obmedziť na minimum.

Cholesterol je sám o sebe veľmi dôležitý pre naše zdravie, nakoľko je zložkou všetkých tkanív v ľudskom tele. Nachádza sa v bunkových membránach. Zaujímavé je, že väčšina cholesterolu v našom tele nepochádza zo stravy, ale telo si ho samo vytvára.

Ak v krvi cirkuluje priveľa cholesterolu, je tento úkaz spojený so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych príhod v podobe infarktu myokardu či cievnej mozgovej príhody. Z toho dôvodu sa predpokladalo, že potraviny s vysokým obsahom cholesterolu – a teda aj vajcia - je v záujme nášho zdravia lepšie zo stravy vylúčiť.

Vajcia bez rizika?

Vajce má okrem vysokého obsahu cholesterolu aj mnohé prednosti – obsahuje viaceré vitamíny a minerály a živiny, ktoré nášmu telu prospievajú. Okrem toho boli uskutočnené štúdie, ktoré nepreukázali škodlivý vplyv vajec na naše zdravie. Napríklad štúdia zverejnená v The BMJ v roku 2013 tvrdí, že jedno vajce denne nezvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení či mozgovej príhody. Dokonca ďalšia štúdia zverejnená nedávno v The American Journal of Clinical Nutrition nezistila zvýšenie kardiovaskulárneho rizika ani pri konzumácii 12 vajec týždenne, pričom toto množstvo bolo nazvané „vysoko-vaječnou stravou“.

Nová štúdia uskutočnená v The School of Public Health na Peking University Health Science Center pod vedením Prof. Liming Li a Dr. Canqing Yu dokonca tvrdí, že konzumácia jedného vajca denne Vášmu zdraviu a Vašim cievam prospeje.

Táto štúdia, zverejnená v magazíne The Heart si na mušku vzala údaje z China Kadoorie Biobank, ktorá je ešte trvajúcou prospektívnou štúdiou zameranou na genetické faktory a faktory prostredia, ktoré sa podieľajú na chronických ochoreniach v populácii Číňanov. Analyzované boli údaje od 416 213 účastníkov, ktorí nemali rakovinu, kardiovaskulárne ochorenie ani diabetes v čase zapojenia sa do štúdie. Na začiatku štúdie účastníci udali množstvá konzumovaných vajec. Z toho 13,1% vajcia konzumovalo denne (cca 0,76 vajca na deň) a 9,1% udalo zriedkavú konzumáciu vajec (0,29 vajca denne) alebo žiadnu konzumáciu vajec.

Medián doby kontroly bol 8,9 roka, kedy sa zaznamenávali nové diagnózy a úmrtia účastníkov. Počas tohto obdobia bolo u takmer 84 tisícov účastníkov diagnostikované kardiovaskulárne ochorenie a takmer 10 tisíc ľudí zomrelo v dôsledku kardiovaskulárneho postihnutia. Zaznamenaných bolo 5103 veľkých koronárnych príhod.

Vajce pomáha

Zaujímavé boli výsledky v súvislosti s konzumáciou vajec – účastníci, ktorí jedli približne jedno vajce denne, mali o 26% nižšie riziko výskytu krvácavej mozgovej príhody a o 28% nižšie riziko úmrtia na túto diagnózu, ako aj o 18% nižšie riziko na úmrtie spojené s kardiovaskulárnymi príhodami. Okrem toho takmer jedno vajce denne, presnejšie 5,32 vajca týždenne o 12% znížilo riziko ischemickej choroby srdca v porovnaní s účastníkmi, ktorí vajce jedia zriedkavo či vôbec.

Keďže výsledky boli získané pomocou veľkej vzorky údajov, naznačujú výraznú súvislosť a taktiež sú podporené faktom, že vedci pri ich získavaní zohľadňovali aj iné rizikové faktory pre vznik kardiovaskulárneho ochorenia. Prof. Li aj tak upozorňuje, že ide o pozorovaciu štúdiu, ktorá má svoje limity.

Nie je vajce ako vajce

Taktiež pre nás, Slovákov, je potrebné vziať do úvahy, že údaje pochádzali od Číňanov, ktorých základná genetická výbava je v niektorých znakoch odlišná a reakcie na jednotlivé potraviny môžu byť charakteristické pre ľudí žijúcich v určitých oblastiach.

Okrem toho, nielen na Slovensku si treba posvietiť na kvalitu vajíčka, ktoré sa nám dostáva na stôl. Ideálne je mať domáci chov sliepok a vajíčka si konzumovať denne čerstvé priamo z dvora či z overeného zdroja namiesto vajec, ktoré precestujú pol sveta a pochádzajú z podmienok, ktoré si neviete priamo overiť. Nie je totiž vajce ako vajce.

Ako dokázala táto štúdia, opäť platí, že všetko treba konzumovať s mierou a vyhýbať sa extrémom, ak nie sú naozaj nevyhnutné.

 

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.