Ministerka Matečná s hydinármi o nekalých obchodných praktikách

 

„Slovenskí spotrebitelia majú to šťastie, že sa u nás vyrábajú kvalitné potraviny. Teší ma, že máme na Slovensku firmy, ktoré do celého procesu vkladajú pridanú hodnotu a vedia potraviny pripraviť zo slovenských surovín. Pretože práve tak podporujú farmárov a prvovýrobcov,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (MPRV SR) počas návštevy firmy HSH, s.r.o Veľké Zálužie. Agrorezort tému lepšieho postavenia farmára presadzoval počas svojho predsedníctva v Rade v EÚ v roku 2016. V súčasnoti pracuje aj na národnej legislatíve a pripravil novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, kde vytýčil až 44 nekalých obchodných praktík. „Práve prvovýrobcovia a spracovatelia sú najviac zraniteľní v celom systéme. Doplácajú na silu obchodných reťazcov, čo ohrozuje ich existenciu,“ dodala Gabriela Matečná s apelom na spotrebiteľov, aby v nákupných košíkoch uprednostňovali slovenských producentov.

Opatrenia agrorezortu pozitívne vnímajú aj samotní potravinári. „Svoje výrobné kapacity v súčasnosti využívame iba na cca 60 %. Dôvodom je dlhodobo nízky podiel slovenských výrobkov na trhu, ktorý nedosahuje ani 50%. Situácia v celom hydinárskom priemysle na Slovensku je veľmi vážna a kritická. Z toho dôvodu vítame ústretové kroky ministerstva pôdohospodárstva a systémové opatrenia na podporu a rozvoj výroby hydiny a vajec na Slovensku ako i novelu Zákona o neprimeraných podmienkach,“ povedal Timotej Husár, konateľ hydinárne HSH Veľké Zálužie a predseda Únie hydinárov Slovenska.

„Opatrenia by nám mali pomôcť dostať vzťahy medzi výrobcami a obchodom do rovnovážnejšieho vzťahu, a tiež by mali pomôcť zostať na trhu, nezbankrotovať, ekonomicky a efektívne vyrábať,“ povedal Timotej Husár.

Súčasný stav hydinárskeho priemyslu označil Husár za kritický. „Podiel slovenskej hydiny na domácom trhu nedosahuje ani 50 %. Až 80 % našej produkcie predávame za akciové ceny, často pod výrobné náklady. Čo sa týka podpory zo strany národných zdrojov a štátu, boli sme ubezpečení, že po dlhých rokoch prichádza prvé systémové opatrenie na dlhoročnú podporu hydiny a celého priemyslu, čo v okolitých štátoch funguje dlhé roky,“ zhrnul najväčšie problémy hydinárskeho priemyslu Husár. Aj preto zo 14 spracovateľov hydiny, ktorí na Slovensku pôsobili v čase vzniku spoločnosti HSH v roku 1992, zostali na trhu traja.

Podľa Husára všetky okolité štáty podporujú z národných zdrojov hydinársky priemysel, a tým aj vykrývajú straty výrobcov z akcií. „U nás to zatiaľ nebolo, máme prísľub ministerstva, že sa to zmení,“ povedal. „Usilujeme sa, aby slovenskí výrobcovia, spracovatelia, mali znížené náklady aspoň cez zelenú naftu. Nevieme konkurovať výrobkom, ktoré sa sem dovážajú zo zahraničia. Ak sem dovezú výrobky, ktoré sú aj s dovozom lacnejšie, nie je možné, aby tie naše, poskytované za reálne ceny, boli konkurencieschopné,“ povedala Matečná.

Vo výrobe hydinového mäsa je Slovensko s výrobou 10 kilogramov na obyvateľa ročne na chvoste v rámci Európskej únie. „Niektoré štáty mnohonásobne prekračujú svoju kapacitu, tam je potom možný export do okolitých štátov. Funguje to tak, že môžu svoje prebytky lacnejšie predať do zahraničia, keď doma majú podporu. Je veľa nepriamych podpôr, ktoré staré členské štáty vedia zapracovať a nebyť pritom v rozpore so zákonmi Európskej únie. Verím, že opatrenia, ktoré rezortné ministerstvo pripravuje, sú v súlade s európskou legislatívou a že skutočne budú. Veľmi nám to pomôže,“ dodal Husár.

„Neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch sú dôsledkom zneužívania ekonomickej sily jedného z účastníkov obchodného vzťahu, väčšinou na úkor dodávateľa. Prejavujú sa najmä formou rôznych peňažných alebo nepeňažných plnení dodávateľa nad rámec dohodnutej kúpnej ceny. Je to napríklad zľava z kúpnej ceny, skryté poplatky za marketing, jednostranne nevyvážené zmluvné vzťahy alebo platby za zaradenie do registra dodávateľov. Chceme tomu zabrániť a vytvoriť férovejšie podmienky pre dodávateľov potravín, ktorí sú neraz obrazne povedané vykosťovaní,“ uviedla Gabriela Matečná.

Agrorezort dostal k novele zákona o neprimeraných obchodných podmienkach, ktorých predmetom sú potraviny, 434 pripomienok. Zákon by mal byť predložený do parlamentu  ešte v tomto roku a účinný od 1. 1. 2019.

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.