Vodu v kurčati nekupujte!

  
(SZIF - 2018) -  Českí experti odporúčajú spotrebiteľom vyberať pri nákupoch kuracie výrobky s označením, že pri spracovaní prešli procesom chladenia vzduchom a nie vodou, čo má značný vplyv na kvalitu výrobku. Tento proces totiž predstavuje menšie riziko mikrobiálnej kontaminácie ako proces chladenia mäsa vodou. „V niektorých členských štátoch EÚ a tretích krajinách sa používa chladenie vodou, kde môže ľahšie prísť k mikrobiálnej kontaminácii hromadným chladením vo vodnom kúpeli, a tiež k naviazaniu voľnej vody do mäsa,“ popisuje situáciu MVDr. František Mates. Pri chladení vodou môže veľmi jednoducho dôjsť k prenosu napríklad salmonely z jedného kusa hydiny na druhý. Navyše,  voda sa absorbuje aj do  samotného mäsa.  Podľa vyjadrenia riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára, ak zákazník siahne po slovenskej hydine, má záruku, že s mäsom nekupuje aj vodu. „Na Slovensku sa totiž bez výnimky používa chladenie vzduchom, čo znamená, že kurča a kurčacie diely  majú vysoké kvalitatívne parametre, “ zdôrazňuje D. Molnár. Tento spôsob chladenia je síce pre spracovateľov finančne náročnejší než hromadný masový kúpeľ, ale zaručuje vyššiu kvalitu slovenských kurčiat. Tá sa potom prejaví pri ich príprave a konzumácii.  

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.