Opäť fipronilové vajcia, tentokrát z Poľska

 

(etrend.sk, Gazduj)

Slovenskí veterinári pokračujú v kontrolách zameraných na slepačie vajcia, hydinové mäso a výrobky z vajec. Čierny zoznam potravín kontaminovaných nepovoleným množstvom insekticídu fipronilu sa podarilo rozšíriť prevádzke Ján Pankuch – Agropank z Kračúnoviec.

Vo vajciach, ktoré jej dodala poľská firma P.P.H. Drobeksan, namerali veterinári 0,011 miligramu fipronilu na kilogram vajec. To je dvojnásobne väčšie množstvo ako povoľujú predpisy.

Dotknuté vajcia pochádzajú z poľskej farmy Ferma Drobiu Wieslaw Basta. Veterinári ich nariadili okamžite stiahnuť z trhu.

Označenie dotknutých vajec:

- Hmotnostná trieda: M

- Dátum minimálnej trvanlivosti: 9.12.2017

- Krajina pôvodu: Poľsko

Konzumácia menšieho množstva kontaminovaných vajec by dospelým nemala spôsobiť zdravotné problémy, u detí je riziko výrazne vyššie. Pri konzumácii väčšieho množstva môžu nastúpiť poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Únia hydinárov Slovenska v tejto súvislosti znovu pripomína, aby sa zákazníci orientovali na nákup vajec slovenského pôvodu s označením SK na škrupine. Najmä v tomto predvianočnom období, keď sa v supermarketoch objavilo množstvo vajec zo zahraničia a ako nasvedčuje aj nález ŠVPS, neraz pochybnej kvality.  

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.