Za súčasné problémy slovenskí producenti nemôžu

 

      Za terajším nedostatkom vajec v Európe je fipronilová kauza, ktorá sa prevalila v lete v Holandsku, Nemecku a Belgicku. Kvôli nej museli  zlikvidovať na tamojších farmách obrovské množstvá nosníc (ide o milióny kusov), a zároveň bolo treba stiahnuť z trhu milióny vajec nakazených škodlivým fipronilom, vrátane vaječných výrobkov (časť z nich objavili kontrolné orgány aj na Slovensku). To má za následok rast ich cien v celej Európe, napr. v Holandsku medziročne o 90%, Nemecku o 70% a podobne je to aj v iných krajinách, vrátane Slovenska.

       Slovensko je v produkcii konzumných vajec v ako jednej z mála agropotravinárskych komodít sebestačné, dokonca máme i nadprodukciu, ale na domácom trhu dokážu výrobcovia uplatniť iba 75 % . O tie ostatné obchodné reťazce nemali záujem, uprednostňovali neraz lacný dovoz malých vajec zo zahraničia. Preto pre  viac ako štvrtinu vajec  boli nútení slovenskí veľkoproducenti počas roka hľadať odbyt v zahraničí. Keďže tam majú uzatvorené zmluvy, plnia ich aj v tomto napätom období. A tak  obchodné reťazce na Slovensku, ktoré počas roka uprednostnili dovozy pred domácimi vajcami, majú dnes problémy, lebo tento sortiment momentálne chýba v celej Európe. Dokonca aj v Poľsku, ktoré je veľmocou v produkcii vajec, majú v niektorých regiónoch ich nedostatok.

     Navyše aj do mnohých stravovacích zariadení distribútori dovážali lacné vajcia zo zahraničia. Dnes také nie sú, preto  prevádzkovatelia skupujú vo veľkom v maloobchodnej sieti, čo sa takisto podpisuje pod výpadky  vajec v našich obchodoch.

    Zároveň treba vedieť, že v predvianočnom období  každoročne zaznamenávame zvýšený záujem o vajcia, zákazníci sa predzásobujú, tento rok zrejme z obavy nedostatku vo väčšej miere.

    Aj napriek všetkým týmto vplyvom sa slovenskí hydinári snažia zásobiť predovšetkým domáci trh. O tom, za akú cenu vajíčka spotrebitelia kupujú, o tom rozhoduje obchod. Ten môže dopad cien zmierniť svojou maržou, ktorá je podľa hydinárov dlhodobo neprimerane vysoká.

    Spotrebiteľ by sa mal pri nákupe orientovať neustále podľa krajiny pôvodu na škrupine vajíčka a nakupovať len vajcia zo Slovenska, ktoré sú bez akýchkoľvek škandálov, zakázaných látok, sú bezpečné, zdravé, kvalitné a pod neustálou kontrolou.

    Predpokladáme, že problémy s nedostatkom vajec v Európe môžu trvať do konca zimy, kedy začnú znášať nové sliepky v krajinách, kde museli zlikvidovať celé chovy nosníc. Ceny by mali kulminovať pravdepodobne v tomto mesiaci, čiže v novembri.

     Vajcia majú odporúčanú trvanlivosť 28 dní, avšak pri správnom skladovaní vydržia dlhšie. Skladovať ich treba na tmavých a chladných miestach pri teplote 5 - 18 stupňov, dobrá je chladnička.

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.