Producenti konzumných vajec o aktuálnej situácii

 

 

Situácia vo výrobe konzumných slepačích vajec je stabilizovaná a ako v jednej z mála potravinárskych komodít máme na Slovensku v tomto segmente nadvýrobu. Príčinou je, že v  porovnaní s rokmi 2015 a 2016 mierne narástli počty nosníc, ale predovšetkým sa zvýšila ich produktivita. Zároveň sa zvýšila aj spotreba vajec, v priemere je to na jedného človeka takmer 220 kusov ročne. V tomto smere sme po úpadku v uplynulých rokoch dnes približne na úrovni západných krajín. Na výrobe vajec sa podieľajú tak veľkochovatelia, ako aj drobné chovy, ktorých je dovedna 26. Ako zdôraznil riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, až  87% vajec na domácom trhu je od členov ÚHS. Najväčší počet nosníc má Novogal, nasleduje spoločnosť Babičkin dvor, firma Janek, Hybrav a PD Kolárovo.

V súvislosti s naprodukciou a približne 80 %  zastúpením vajec zo slovenských fariem vo veľkoobchodných reťazcoch vyvstáva problém, čo so zvyšnými vajciami. Riešením, ako odznelo na stretnutí, je vývoz do zahraničia, lenže ten je takmer vždy stratový. Okrem iného aj preto, že v blízkom zahraničí, či už je to Česká republika, Maďarsko, Poľsko i Rakúsko dostávajú farmári rôzne formy štátnej pomoci, ktorá slovenských hydinárov dostáva do nekonkurenčného postavenia. Lenže vajíčko nie je drevená polica a nedá sa odložiť do skladu a čakať na výhodnejšiu chvíľu… Aj preto na stretnutí odznel z úst niektorých manažérov námet na zriadenie spoločného odbytového združenia producentov, ktoré by nielen vo vzťahu k obchodným reťazcom na Slovensku, ale aj voči zahraničiu presadzovalo záujmy vajíčkarov.

Na stretnutí sa producenti vajec zaoberali aj perspektívami z pohľadu rozvoja  jednotlivých spôsobov  chovu nosníc, a to aj vzhľadom na  aktuálne trendy vo svete, predovšetkým v Nemecku.  Viaceré otázniky majú aj okolo asociačnej dohody s Ukrajinou a možným návalom lacných vajec od našich východných susedov na slovenský trh. Zároveň vyslovili presvedčenie, že sa im podarí aj naďalej udržať vysokú kvalitu vlastnej produkcie, zásobovať domáci trh čerstvými, zdravotne nezávadnými vajíčkami a že spotrebitelia tak, ako to už postupne badať, budú v obchodoch hľadať iba vajíčka s označením SK.

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.