Poľské vajcia sa k nám naďalej dovážajú za dumpingové ceny

  

Slepačie vajcia sú jednou z mála potravín, v ktorej produkcii  je Slovensko sebestačné. Otázkou je, do kedy. Poľský producent vajec naďalej ponúka vajcia na slovenskom trhu za neprimerane nízke ceny. Tento dlhodobý tlak na slovenských producentov, ktorí sú nútení predávať za ceny nižšie ako ich náklady, už vyústil do znižovania počtu nosníc. Tento trend môže v konečnom dôsledku viesť k zvýšeniu cien pre zákazníkov.

„Dovoz lacných poľských vajec nie je problémom len pre Slovensko, rovnaký scenár sa opakuje aj v Čechách. Do Čiech prúdi dokonca viac poľských vajec ako na Slovensko,“ uvádza Ing. Mgr. Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov.

Výkupná cena vajec v Poľsku je až o 70% vyššia ako na Slovensku a až o 100% vyššia ako v Čechách (september 2016). Výrazne vyššia cena v Poľsku dáva poľskému producentovi dostatočnú finančnú rezervu na to, aby mohol predávať na zahraničných trhoch za  dumpingové ceny. Vďaka svojim obrovským produkčným možnostiam a vysokej nadprodukcii  je pre susedné trhy reálnou hrozbou, pretože dokáže pokryť v krátkom čase celú spotrebu vajec na Slovensku a vytlačiť tak lokálnych producentov z trhu.

Nakoľko ide o pretrvávajúci problém, ktorý sa týka nielen Slovenska ale aj českých hydinárov, rozhodla sa ÚHS pokračovať v boji proti nesúťažnému správaniu poľského producenta slepačích vajec a po podaní na Protimonopolný úrad Slovenskej republiky sa obrátila aj na Európsku komisiu. Podľa advokáta Jozefa Semančína zastupujúceho ÚHS, v sťažnosti požaduje, aby Európska komisia prešetrila možné protisúťažné správanie poľského producenta vajec spočívajúce v stanovovaní neprimeraných predajných cien.  

 

Je tu však aj iný problém.

 

Únia hydinárov Slovenska už niekoľko rokov upozorňuje na problémy s poľskými potravinami a najmä hydinou a vajcami. V poslednom týždni boli v 8 krajinách Európy – Belgicko, Dánsko, Holandsko, Chorvátsko, Luxembursko, Nórsko, Spojené kráľovstvo, Švédsko nahlásené epidémie salmonelózy, ktoré súvisia s vajcami vyrobenými v Poľsku. Aj v Českej republike a na Slovensku boli v priebehu tohto týždňa stiahnuté milióny kusov vajec z Poľska. Únia hydinárov Slovenska túto situáciu monitorovala už počas víkendu a kontaktovala s touto informáciou aj ŠVPS SR.

Slovenské vajcia od slovenských výrobcov žiadne problémy so salmonelou nemali ani v súčasnosti nemajú. Je to vďaka veterinárnemu dozoru na našich prevádzkach a kontrolám vajec. Vajcia infikované salmonelou pochádzajú z chovov najväčšieho poľského producenta vajec Ferma Drobiu Wozniak, ktorý vyrába až 60 % vajec u našich severných susedov, čo je 4x viac ako je celá výroba vajec v SR. Preto je nevyhnutné, aby slovenský spotrebiteľ dôkladne kontroloval krajinu pôvodu vajec, ktoré nakupuje. Slovenské a poľské vajcia je možné od seba veľmi jednoducho odlíšiť po otvorení krabičky. Na každom vajíčku musí byť pečiatkou vyznačené označenie krajiny pôvodu. Slovenské vajcia majú na škrupine pečiatku obsahujúcu značku SK a poľské vajcia značku PL. Keďže veľká väčšina poľských vajec sa na územie Slovenska dostáva cez Českú republiku a v mnohých prípadoch môže ísť o vajcia falšované, je nevyhnutné, aby spotrebiteľ kupoval iba vajcia označené značkou SK.

 

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.