Hydinári podporujú návrh začleniť do povinných štatistík aj obchod

  

Bratislava 22. septembra - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a jej členovia vítajú návrh novely vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR číslo 291 z roku 2014, ktorou sa vydáva Program štátnych štatistických zisťovaní na roky 2015 až 2017.  Podľa novely sa do povinných štatistík v oblasti produkcie a predaja tak v množstvách, ako aj v hodnotovom vyjadrení v prípade mlieka, mliečnych výrobkov, hydiny, vajec a mäsa majú zahrnúť aj údaje za maloobchod. V súčasnosti  takéto informácie poskytujú len prvovýrobcovia a spracovatelia, databáza za obchod chýba. 

Po novom na základe kompletných údajov bude mať štát ucelený obraz o fungovaní celého potravinového reťazca, teda od prvovýrobcov, spracovateľov až po obchodníkov. Nová štatistická databáza bude teda len doplnením už existujúceho štátneho štatistického zisťovania. 

Únia hydinárov Slovenska (ÚHS), ktorá je členom SPPK si myslí, že pre dosiahnutie transparentnosti nemôže byť problém zverejňovať štatistické údaje obchodníkov tak, ako to robia ostatné články v celom reťazci. Navyše slovenskí poľnohospodári a potravinári majú podozrenie, že si obchodníci uplatňujú iné obchodné podmienky na potraviny z dovozu ako na slovenské. 

Podľa SPPK je významné, že materiál prichádza práve v čase, keď Slovenská republika predsedá Rade EÚ, keď sa rokuje na ministerskej úrovni aj o lepšom postavení dodávateľov v potravinovom reťazci a keď môže aj takouto iniciatívou prispieť k zvýšeniu prehľadnosti v obchodných vzťahoch. Práve zlepšenie transparentnosti je totiž základom pre vyrovnanie vzťahov v dodávateľských reťazcoch potravín aj na úrovni štátov EÚ.

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.