Reštaurácie a jedálne musia zákazníka informovať o pôvode hydiny

 

Bratislava 26. apríla (TASR) ‑ Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR má záujem zvýšiť kvalitu potravín v jedálňach a reštauráciách a podporiť aj slovenských spracovateľov. Reagovalo tak na informáciu Únie hydinárov Slovenska, podľa ktorej je podiel slovenského hydinového mäsa v reštauráciách 10 % a v školských stravovacích zariadeniach 18 %. Ministerka Gabriela Matečná (nominantka SNS) zdôrazňuje dôležitú úlohu spotrebiteľov. 

Agrorezort upozornil, že materiál venujúci sa zásadám pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie už poslal na Úrad vlády SR. "Podstatou tohto dokumentu je uložiť rezortom a ich inštitúciám aplikovať kritériá kvality surovín a potravín pri ich obstarávaní v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže," opísal komunikačný odbor ministerstva. 

Keďže priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je podľa neho možné, rezort vypracoval návrh minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania. "Tie kladú dôraz na zachovanie výroby jedál a nápojov z čerstvých surovín, používanie potravinových komodít najvyššej kvality vysledovateľnosťou pôvodu. Predpokladá sa, že pri dodržiavaní požiadaviek na kvalitu a čerstvosť surovín sa zvýši úspešnosť slovenských výrobcov v rámci obstarávania surovín pre hromadné stravovanie," vysvetlilo MPRV. 

Podporovať slovenských výrobcov potravín chce ministerstvo pokračovaním Národného programu podpory poľnohospodárskych produktov a potravín Značka kvality SK. Ako pripomenulo, pre lepšiu rozpoznateľnosť slovenských potravín a poľnohospodárskych produktov na trhu bola prijatá vyhláška. Tá určuje podmienky používania dobrovoľného označovania poľnohospodárskych produktov a potravín. Ide o používanie loga "slovenská potravina" pre označenie vybraných jednozložkových poľnohospodárskych výrobkov a potravín s podielom 100 % suroviny zo Slovenska. 

Povinnosť poskytovania informácie o pôvode hydinového mäsa legislatívne ošetruje nariadenie Európskej únie. "Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania je povinný poskytnúť zákazníkovi informáciu o pôvode hydinového mäsa. V nariadení nie je predpísaný spôsob, ako má prevádzkovateľ reštaurácie alebo iného zariadenia spoločného stravovania poskytnúť tieto informácie," priblížil agrorezort. Môže ich teda uvádzať v jedálnom lístku, oznamom na výveske, reklamnom pútači, elektronicky alebo ústne na požiadanie s podmienkou, že za ich pravdivosť je sám zodpovedný. 

"Bez ohľadu na platnú legislatívu v téme pôvodu potravín najväčšiu rolu zohráva spotrebiteľ. Je potrebné, aby sa zákazníci zaujímali o to, čo si objednávajú a nakupujú. Kvalita a pôvod potravín úzko súvisí s tým najcennejším, čo máme, a to je zdravie," podčiarkla ministerka Matečná

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.