Nie sú párky ako párky

Nie sú párky ako párky
Nie sú párky ako párky
Únia hydinárov Slovenska usporiadala 6. októbra ďaľšiu tlačovú besedu, ktorá bola tentokrát zameraná na hydinové výrobky a uplatňovanie systému welfare v slovenských chovoch hydiny. Ako konštatoval riaditeľ ÚHS Daniel Molnár, v minulosti bola na Slovensku výroba hydinových výrobkov, napríklad hydinových párkov, doménou hydinárov. V súčasnosti však približne 80 percent hydinových výrobkov pochádza z mäsokombinátov, teda od spracovateľov bravčového a hovädzieho mäsa a od rôznych malovýrobcov. Pritom, ako zdôraznil, jestvujú rozdiely vo výrobkoch, ktoré ponúkajú na trh hydinári a medzi tými, ktoré ponúkajú mäsokombináty. Prítomní novinári sa o tom mohli presvedčiť na malej degustácii, keď porovnávali párky od rôznych producentov. Už samotná farba a potom aj chuť a konzistencia veľa napovedali.
“Pri lacných hydinových výrobkoch sú mäsové hydinové bielkoviny  nahrádzané aj bielkovinami bravčovými, respektíve hovädzími alebo bielkovinami rastlinného pôvodu, kde môže byť bielkovina sójová, hrachová alebo pšeničná. Tou sa v párkoch nahrádza mäso a navyše, dostávajú sa do nich aj menejhodnotné  časti kurčiat, ktoré hydinári do párkov nedávajú,” uviedol D. Molnár.
Riaditeľ ÚHS zároveň informoval, že bielkovina z hydinového mäsa sa v ľudskom organizme využije približne na 96 %, kým bielkovina z hovädziny na 68% a zo sóje iba na 26%.
“My garantujeme to, že naše párky obsahujú čerstvé mäso s jeho vysokým podielom. Nerobíme ich z dovozového niekoľkokrát rozmrazeného a neidentifikovateľného mäsa, nepridávame do nich žiadne bravčové kože alebo iné zložky,” doplnil člen predstavenstva ÚHS, generálny riaditeľ spoločnosti HYZA Karol Ponesz.
Obaja predstavitelia hovorili aj o systéme welfare, ktorý sa rozširuje v slovenských chovoch hydiny, hoci EÚ zatiaľ túto povinnosť neukladá. V záujme produkcie kvalitnej brojlerovej  hydiny však naši chovatelia vytvárajú také podmienky, aby kurčatá mali v halách pohodu, dostatok ľahko dostupného krmiva i vody, aby neboli v strese, ale mali potrebný priestor, klímu a osvetlenie. 
Príloha na stiahnutie. (PDF, 66kB)

Únia hydinárov Slovenska usporiadala 6. októbra ďaľšiu tlačovú besedu, ktorá bola tentokrát zameraná na hydinové výrobky a uplatňovanie systému welfare v slovenských chovoch hydiny. Ako konštatoval riaditeľ ÚHS Daniel Molnár, v minulosti bola na Slovensku výroba hydinových výrobkov, napríklad hydinových párkov, doménou hydinárov. V súčasnosti však približne 80 percent hydinových výrobkov pochádza z mäsokombinátov, teda od spracovateľov bravčového a hovädzieho mäsa a od rôznych malovýrobcov. Pritom, ako zdôraznil, jestvujú rozdiely vo výrobkoch, ktoré ponúkajú na trh hydinári a medzi tými, ktoré ponúkajú mäsokombináty. Prítomní novinári sa o tom mohli presvedčiť na malej degustácii, keď porovnávali párky od rôznych producentov. Už samotná farba a potom aj chuť a konzistencia veľa napovedali.

“Pri lacných hydinových výrobkoch sú mäsové hydinové bielkoviny  nahrádzané aj bielkovinami bravčovými, respektíve hovädzími alebo bielkovinami rastlinného pôvodu, kde môže byť bielkovina sójová, hrachová alebo pšeničná. Tou sa v párkoch nahrádza mäso a navyše, dostávajú sa do nich aj menejhodnotné  časti kurčiat, ktoré hydinári do párkov nedávajú,” uviedol D. Molnár.

Riaditeľ ÚHS zároveň informoval, že bielkovina z hydinového mäsa sa v ľudskom organizme využije približne na 96 %, kým bielkovina z hovädziny na 68% a zo sóje iba na 26%.

“My garantujeme to, že naše párky obsahujú čerstvé mäso s jeho vysokým podielom. Nerobíme ich z dovozového niekoľkokrát rozmrazeného a neidentifikovateľného mäsa, nepridávame do nich žiadne bravčové kože alebo iné zložky,” doplnil člen predstavenstva ÚHS, generálny riaditeľ spoločnosti HYZA Karol Ponesz.

Obaja predstavitelia hovorili aj o systéme welfare, ktorý sa rozširuje v slovenských chovoch hydiny, hoci EÚ zatiaľ túto povinnosť neukladá. V záujme produkcie kvalitnej brojlerovej  hydiny však naši chovatelia vytvárajú také podmienky, aby kurčatá mali v halách pohodu, dostatok ľahko dostupného krmiva i vody, aby neboli v strese, ale mali potrebný priestor, klímu a osvetlenie. 

 

Príloha na stiahnutie. (PDF, 66kB)

 

Podporujeme slovenské hydinové výrobky

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia. Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.